stigning i elpriser

Hvorfor stiger elpriserne, og hvordan får jeg et bedre overblik over mit forbrug?

Der er flere faktorer, som har indflydelse på den i øjeblikket høje elpris. Stigningen i prisen på el skal ses i forhold til det meget lave prisniveau tilbage i starten af corona-nedlukningen i foråret 2020. Derfor kan prisstigningen også i højere grad mærkes. El handles i dag på en international elbørs. Her er det den dyrest nødvendige elproducerende enhed, i øjeblikket gas, som styrer prisen på al strøm. En af de primære årsager til det høje prisniveau på el er derfor stigningen i prisen på gas.

Udbud og efterspørgsel er også af afgørende betydning. Da vinteren i 2020/2021 var koldere end tidligere år, steg efterspørgslen på gas til opvarmning og el, og prisen fulgte herefter. Samtidig har den nuværende politiske konflikt med Rusland resulteret i, at Rusland har skruet ned for leverancerne af naturgas til Vesteuropa. Naturgaslagrene er derfor halvtomme, men efterspørgslen stadig høj, og det giver de høje priser vi oplever lige nu. 

Den el, som vi bruger i Danmark, bliver produceret i både ind- og udland og kommer fra forskellige enheder/kilder. Mindre blæst til produktion af el via vindmøller fra Tyskland og mindre regn til el via vandkraft fra Norge har derfor også en betydning for elprisen.

De stigende CO2 afgifter til fordel for den grønne omstilling kombineret med en stigende efterspørgsel sender prisen yderligere i vejret.

Via energiselskabernes brancheorganisation Greenpower Denmarks hjemmeside kan du også læse lidt ind i de faktorer, som er medvirkende til den nuværende høje elpris. Læs mere her.

Selvom elpriserne ikke er noget du som privatforbruger kan ændre, så kan du ved at flytte dit forbrug til de timer, hvor strømmen er billigst få bedre styr på din elregning. Generel vaneændring kan også gøre en forskel. Du kan se mere om de stigende elpriser, og hvad du selv kan gøre, for at få styr på forbruget i videoen her. Du kan også læse videre herunder.

 eloverblik.dk kan du følge dit forbrug i kWh helt ned på timebasis.

Hvis du gerne vil have et endnu bedre overblik over dit elforbrug, så tjek eloverblik.dk. For at få adgang til dine stam- og måledata skal du logge ind på med dit MitID.

Du skal være registreret med CPR, og det navn der er registreret hos os, skal være nøjagtig magen til det, der er registreret hos MitID. Men der er mulighed for at tilknytte målepunktet, ved hjælp af målepunktsID (aftagenummer) og Webadgangskode. Begge dele fremgår af din regning.

Har du brug for hjælp, er du altid velkommen til at ringe på 63 32 11 00.

 

 

 

Alternativt kan du også tjekke nordpool.dk, som viser markedsprisen på el time for time.

Vær opmærksom på at:
- Du selv skal vælge DKK som valuta 
- DK1 er vest for Storebælt (Jylland og Fyn) 
- DK2 er øst for Storebælt (Sjælland) 
- Priserne er oplyst i DKK/MWh, dvs. du skal dividere med 1.000 for at få DKK/kWh. Herefter skal der ganges med 1,25, hvis du ønsker at se prisen inkl. moms.

En tredje mulighed er eloverblikket på Energistyrelsens hjemmeside, hvor priserne også er angivet i time for time. Her er priserne inkl. moms og i kr./kWh. Her får du også et mere visuelt overblik i form af et diagram. 

Yderligere overblik

Energistyrelsens hjemmeside er desuden en rigtig god kilde til yderligere information om udviklingen i energipriserne, og hvor du selv kan sætte ind for at få et bedre overblik over dit forbrug. Du finder mere her.